facebook Zvětšit písmo A A A

Koenzym Q10

Koenzymu Q10 je připisován stále větší význam. Jeho doplňování je doporučováno především
u pacientů se srdečními onemocněními nebo při užívání statinů - léčiv snižujících hladinu
cholesterolu v krvi.
Koenzym Q10 (ubiquinon) je lipofilní (v tucích rozpustná) látka, která se přirozeně vyskytuje
téměř ve všech lidských buňkách. V největší koncentraci je přítomen ve tkáních s vysokými
nároky na energii (srdce, játra, plíce). V organismu je koenzym Q10 syntetizován z
aminokyselin.
 
Má význam především pro tvorbu buněčné energie. Uplatňuje se jako antioxidant a příznivě
ovlivňuje funkci srdce a cév. Koenzym Q10 má prokazatelně příznivý vliv u pacientů se
srdečním selháváním, dilatační kardiomyopatií (onemocnění srdečního svalu) a hypertenzí.
Jeho doplňování je doporučováno i při užívání statinů – léčiv snižujících hladinu cholesterolu
v krvi, ty totiž mohou jeho přirozenou tvorbu v organismu snižovat. To je pravděpodobně

zodpovědné za jeden z jejich nežádoucích účinků – poškození svalstva projevující se svalovou
bolestí a výjimečně vedoucí až k selhání ledvin.
 
Produkce koenzymu Q10 klesá s rostoucím věkem. V některých zemích (Itálie, Japonsko,
Maďarsko…) je dokonce lékaři předepisován např. před operačním výkonem na srdci, kdy
snižuje poškození srdeční tkáně vlastním zákrokem. Dalšími indikacemi pro suplementaci
koenzymu Q10 jsou únava, nízká fyzická a psychická odolnost, období rekonvalescence,
zabránění předčasnému stárnutí či paradentóza. Je stále častěji přidáván i do lokálních
přípravků např. po opalování nebo proti "časným" vráskám.
 
Při výběru vhodného přípravku je třeba vzít v úvahu vlastnosti koenzymu Q10. Jako látka,
která se rozpouští v tucích, by měl být podáván ve formě želatinových kapslí s olejem. Lépe
se vstřebává jeho redukovaná forma (ubiquinol), ta je však obsažena pouze v minimu
přípravků, je totiž značně dražší. Běžné dávky koenzymu Q10 užívané v prevenci výše
zmíněných stavů jsou 15-30 mg 1-2x denně. V klinických studiích byly používány dávky
mnohonásobně vyšší (100-300 mg/den).
 
Přirozeným zdrojem koenzymu Q10 jsou maso, vnitřnosti, obilné klíčky, sója, brokolice,
špenát, rybí tuk nebo arašídy.

Autor: PharmDr. Tereza Hendrychová, Ph.D.


Poradna


Vložit nový dotaz  |  Zobrazit vše  |  Sbalit vše